.jpg)
Fizikte Matematik: Eğer Fizik, bir Yaşar Kemal romanı olsaydı, Matematik Türkçe olurdu. Fizik "ÇOK!" yüksek ölçülerde matematik bilgisi kullanır. İki farklı ülkenin bilim adamı birbirlerinin dilini bilmeden fizik hakkında tartışabilir.Unutmamanız gereken, bu dili ne kadar iyi konuşursanız, fizikte o kadar başarılı olursunuz. İnanması zor olabilir, ama bugün yaşamlarımızı üzerine kurduğumuz Newton mekaniğinin mucidi, Sir Isaac Newton, aynı zamanda Fizikte kullandığımız Matematiğin de mucididir. Bu konuyu yiyin bitirin, işlem hataları canınızı yakmadan mezun olun.
Madde ve Özellikleri: Ben bu konuya "İlkel Fizik" diyorum. Felsefe ve Bilim kavramları Antik Yunan medeniyetlerinde ortaya çıktıktan sonra, gündelik yaşamı kolaylaştırmak için keşfedilmiş bazı gerçekleri bu konuda öğreneceğiz. Zeytinyağı neden yüzer? Taşlar neden batar? Şişmanlar neden derinlere dalamaz?
Hareket ve Kuvvet: Mesafe hesaplama, mesafeye bağlı hız hesaplama, hıza bağlı ivme hesaplama, Harekete bağlı olarak süre hesaplama, sürekli hesaplama. Matematiğin çok yoğun kullanıldığı bir konu.
İş - Güç - Enerji: Neden, Nasıl ısınıp soğuruz? Cisimler neden düşer? Düşen cisimler neden durmaz, yuvarlanmaya devam eder?
Elektrik: Rahmetli Edison ampulu bulduğunda, bu kadar popüler olacağını düşünmüş müydü acaba? Ampuller neden yanar? Bazı ampuller daha parlak yanar. Neden? Pusulalar neden Kuzeyi gösterir? Elektrik Motoru Nedir?
Dalgalar: Yaylar neden sıkıştırıldıklarında iter, gerildiklerinde çeker? Işık nedir? Su dalgaları nasıl hareket eder? Rölativistik mekanik ve Kuantum mekaniğine ufak bir göz atacaksınız.
Matematiğim çok kötü? Ama Fizik ilgimi çekiyor. Başarılı olabilir miyim?
Tabi ki! Michael Faraday'ın da matematiği çok kötüydü. Ama elektromanyetik kuvveti ilk farkeden o olmuştu. Yine de teorilerini kanıtlamak yıllarını almıştı. Hatta ışığın bir elektromanyetik dalga olduğunu öğrencisi Maxwell kanıtlamıştır.
Matematik bilmediğiniz sürece, bir bilene muhtaç kalacaksınız. İtiraz etmeyin. Öğrenin.