19 Şubat 2013 Salı

Test Tarama Tekniği - 1

Bazı öğrenciler vardır, okul hayatlarında çok başarılı olurlar. Not ortalamaları daima yüksek, öğretmenleri tarafından da çok sevilen üstün insan yavrularıdır onlar. Okulun gözdesidir, Başarıyı temsil edecek bir örnek arandığında gözler önüne gelen ilk çağrışımın resmidir. Bilirsiniz o öğrencileri, Hepinizin hayatında olmuştur onlar. Eminim zihninizde canlanmıştır. "O'ydu evet yaa..." demişsinizdir.

Bazı öğrenciler de vardır ki, çok pratik bir zekaya sahip olmalarına karşın, üstte bahsettiğim o arkadaş kadar başarılı değildir derslerinde. Not ortalaması yüksektir tabii, ama ilk akla gelen olmamıştır hiç. Ders başarısı konusunda takıntılı değildir. Yine de başarısızlığın sonuçlarına katlanmamak adına minimum çalışmayı maksimum verimde uygular.

Bir Kadıköy Anadolu Lisesi mezunu olarak bu öğrenci tiplerini incelemek konusunda oldukça şanslıydım. Bir çoğu yanımda çevremde otururdu. Öss derecesi yapanından tutun da, okulu zar zor bitirenine kadar. Ve okul bittiğinde, o lanet sınav günü geldiğinde, ben şunu fark ettim : "Sınav başarısıyla, okul başarısı birbirinden çok farklıymış!"

O harika derecelerle mezun olan öğrencilerin bir kısmı döküm döküm döküldüler. Orta direğin bir kısmı aşırı başarılı oldu, bir kısmı ise kendi yağında kavruldu. Diplerden gelip de voliyi vuranlar hiç de azınlıkta değildi, öte yandan tencerenin dibi her zamanki kadar karanlık ve pis kokuyordu.

Sınav başarısı adına sunabileceğim mantıklı bir sebep-sonuç ilişkisi yoktu. Bilindik teorilerimin yanıldığı örnekler de çoğunluktaydı. Mesela 2. paragrafta anlattığım arkadaşın başarısı 1. paragraftakinden üstün de olabiliyordu düşük de. Birinin dipten gelip de heskesten yüksek puan yapması mümkündü, ama bu kahramanca davranışın sıklıkla ortaya çıktığını söyleyemezdik. Aslında Sınav başarısının okul başarısıyla hiçbir ilgisi yoktu. Tamamen birbirinden ayrık iki kavramdı bunlar...

Ve ben, bu başarının sebebinin "Test tarama tekniği" olduğunu anladım.

2 yorum:

  1. Adının "test tarama tekniği" olduğunu bilmesem de bu tekniği uyguluyordum. 2008 ÖSS'sinin MAT-2 bölümü efsanedir. Sınavda çok fazla sayıda kitapçık vardı ve benim kitapçığımda MAT-2 testinin en zor 7-8 sorusu ilk başta çıktı. Eğer soruları tarayıp geçmeseydim ve cebelleşseydim muhtemelen çok farklı bir sonuç almış olacaktım.

    YanıtlaSil
  2. Bu tip durumların oluşmaması için genç arkadaşlarımıza bu işin eğitimini vermemiz gerekiyor.

    YanıtlaSil