21 Şubat 2013 Perşembe

9. Sınıf Fizik Dersi Konuları ve İnceleme alanları


9. Sınıf Fizik Dersi, Lise öğrencilerinin Fizikle tanışmaları için hazırlanmış, her konudan en basit örnekleri içeren ilerideki yıllarda seçecekleri alanla ilgili olarak fikirler veren ve çoğunlukla Klasik mekaniğin incelediği konuları barındıran bir derstir.



Fizikte Matematik: Eğer Fizik, bir Yaşar Kemal romanı olsaydı, Matematik Türkçe olurdu. Fizik "ÇOK!" yüksek ölçülerde matematik bilgisi kullanır. İki farklı ülkenin bilim adamı birbirlerinin dilini bilmeden fizik hakkında tartışabilir.Unutmamanız gereken, bu dili ne kadar iyi konuşursanız, fizikte o kadar başarılı olursunuz. İnanması zor olabilir, ama bugün yaşamlarımızı üzerine kurduğumuz Newton mekaniğinin mucidi, Sir Isaac Newton, aynı zamanda Fizikte kullandığımız Matematiğin de mucididir. Bu konuyu yiyin bitirin, işlem hataları canınızı yakmadan mezun olun.

Madde ve Özellikleri: Ben bu konuya "İlkel Fizik" diyorum. Felsefe ve Bilim kavramları Antik Yunan medeniyetlerinde ortaya çıktıktan sonra, gündelik yaşamı kolaylaştırmak için keşfedilmiş bazı gerçekleri bu konuda öğreneceğiz. Zeytinyağı neden yüzer? Taşlar neden batar? Şişmanlar neden derinlere dalamaz?

Hareket ve Kuvvet: Mesafe hesaplama, mesafeye bağlı hız hesaplama, hıza bağlı ivme hesaplama, Harekete bağlı olarak süre hesaplama, sürekli hesaplama. Matematiğin çok yoğun kullanıldığı bir konu.

İş - Güç - Enerji: Neden, Nasıl ısınıp soğuruz? Cisimler neden düşer? Düşen cisimler neden durmaz, yuvarlanmaya devam eder?

Elektrik: Rahmetli Edison ampulu bulduğunda, bu kadar popüler olacağını düşünmüş müydü acaba? Ampuller neden yanar? Bazı ampuller daha parlak yanar. Neden? Pusulalar neden Kuzeyi gösterir? Elektrik Motoru Nedir?

Dalgalar: Yaylar neden sıkıştırıldıklarında iter, gerildiklerinde çeker? Işık nedir? Su dalgaları nasıl hareket eder? Rölativistik mekanik ve Kuantum mekaniğine ufak bir göz atacaksınız.

Matematiğim çok kötü? Ama Fizik ilgimi çekiyor. Başarılı olabilir miyim?

Tabi ki! Michael Faraday'ın da matematiği çok kötüydü. Ama elektromanyetik kuvveti ilk farkeden o olmuştu. Yine de teorilerini kanıtlamak yıllarını almıştı. Hatta ışığın bir elektromanyetik dalga olduğunu öğrencisi Maxwell kanıtlamıştır.

Matematik bilmediğiniz sürece, bir bilene muhtaç kalacaksınız. İtiraz etmeyin. Öğrenin.

20 Şubat 2013 Çarşamba

Test Tarama Tekniği - 2

Test tarama tekniği nedir?

Test tarama tekniği ya da kısaca "Tarama tekniği" test tipi sınavlarda başarınızı arttıracak, planlı bir soru çözme disiplinidir.

Test tarama tekniği nasıl uygulanır?

ÖSYM sisteminde bir soruya bir dakikadan fazla zaman ayırmak anlamsızdır. Eğer soruyu ilk 15 saniyede anlamadıysanız, muhtemelen o soru hakkında sağlıklı bir çözüm uygulamanız mümkün değildir. Bu durum sizi umutsuzluğa ve inatlaşmaya iter. Bir soru üzerinde harcadığınız o kıymetli 10 dakikanızı hatırladınız mı? İngilizcede " You have just entered the La-la land", Türkçede "Arafa girdiniz". Araftan çıkış yoktur. 15 dakikalık bir hezimet anı 160 dakikalık sınavınızı mahveder. Yapabileceğinizin en az 15-20 net altında yaparsınız ve moraliniz bozulur. Üstelik bir sonraki sınava dair çalışma şevkiniz de kırılır. Test tarama tekniği en basit haliyle "Hiçbir soru 1 dakikadan daha kıymetli değildir" diye tanımlanabilir.

Tarama tekniğinin işe yaraması için bir ön çalışma gerekir mi?

Konuyu doğru ve tam bir şekilde anlamak başarının yarısını oluşturur. "Ama bütün dersleri hesapladığımızda onlarca farklı konu var" diyebilirsiniz. Korkmayın. Liselere ve Üniversitelere giriş sınavlarında çıkan sorular okul müfredatlarına göre çok daha kolaydır ve ayrıntı içermez. Amaç bilginizi ölçmek değil, hızlı düşünme, ve uzun maratonlarda soru çözme kondisyonunuzu geliştirmektir.

Tarama tekniğini öğrenmek çok zamanımı alır mı?

5 farklı günde uygulanacak 10 derslik süreçlerle bu tekniğin getirilerinin yarısını öğrenebilirsiniz. Gerisi size kalmış. Uyguladıkça faydasını göreceksiniz. 2 ay boyunca, derslerinizle birlikte yürüteceğiniz çalışmalar sonucunda tamamen usta olabilir, sınav puanlarınızdaki yükselmenin keyfini çıkarabilirsiniz.

19 Şubat 2013 Salı

Test Tarama Tekniği - 1

Bazı öğrenciler vardır, okul hayatlarında çok başarılı olurlar. Not ortalamaları daima yüksek, öğretmenleri tarafından da çok sevilen üstün insan yavrularıdır onlar. Okulun gözdesidir, Başarıyı temsil edecek bir örnek arandığında gözler önüne gelen ilk çağrışımın resmidir. Bilirsiniz o öğrencileri, Hepinizin hayatında olmuştur onlar. Eminim zihninizde canlanmıştır. "O'ydu evet yaa..." demişsinizdir.

Bazı öğrenciler de vardır ki, çok pratik bir zekaya sahip olmalarına karşın, üstte bahsettiğim o arkadaş kadar başarılı değildir derslerinde. Not ortalaması yüksektir tabii, ama ilk akla gelen olmamıştır hiç. Ders başarısı konusunda takıntılı değildir. Yine de başarısızlığın sonuçlarına katlanmamak adına minimum çalışmayı maksimum verimde uygular.

Bir Kadıköy Anadolu Lisesi mezunu olarak bu öğrenci tiplerini incelemek konusunda oldukça şanslıydım. Bir çoğu yanımda çevremde otururdu. Öss derecesi yapanından tutun da, okulu zar zor bitirenine kadar. Ve okul bittiğinde, o lanet sınav günü geldiğinde, ben şunu fark ettim : "Sınav başarısıyla, okul başarısı birbirinden çok farklıymış!"

O harika derecelerle mezun olan öğrencilerin bir kısmı döküm döküm döküldüler. Orta direğin bir kısmı aşırı başarılı oldu, bir kısmı ise kendi yağında kavruldu. Diplerden gelip de voliyi vuranlar hiç de azınlıkta değildi, öte yandan tencerenin dibi her zamanki kadar karanlık ve pis kokuyordu.

Sınav başarısı adına sunabileceğim mantıklı bir sebep-sonuç ilişkisi yoktu. Bilindik teorilerimin yanıldığı örnekler de çoğunluktaydı. Mesela 2. paragrafta anlattığım arkadaşın başarısı 1. paragraftakinden üstün de olabiliyordu düşük de. Birinin dipten gelip de heskesten yüksek puan yapması mümkündü, ama bu kahramanca davranışın sıklıkla ortaya çıktığını söyleyemezdik. Aslında Sınav başarısının okul başarısıyla hiçbir ilgisi yoktu. Tamamen birbirinden ayrık iki kavramdı bunlar...

Ve ben, bu başarının sebebinin "Test tarama tekniği" olduğunu anladım.

16 Şubat 2013 Cumartesi

Fizik nedir?


  • Fizik Antik Yunanca "Doğa" anlamına gelir.
  • Yaşadığımız evrenle ilgili herhangi bir konuda, "Nasıl?" diye sorduğunuzda, sorunuza cevap verecek bilimsel yöntemler bütünüdür.
  • Günlük yaşamı kolaylaştırmaktır.
  • Geleceği tahmin etmek değildir. Geleceği hesaplamaktır.
  • Deneye ve tecrübeye dayalı, birikimli bilginin bütünüdür.
  • Matematik bir dil ise, "Matematikçe konuşmaktır."
                                   

Çarpma İşlemi

Çarpım tablosu ve 100'den küçük doğal sayıların incelenmesi, İlköğretim ve Lise seviyesinde Matematik, Fizik, Kimya ve Geometri derslerindeki başarının önemli bir kısmını oluşturur. Liselere ve Üniversitelere girişte uygulanan sınavlarda sorulan sorular, çoğunlukla basittir. Aynı zamanda hızlı ve doğru işlem yapma yeteneğiyle alakalıdır.



Resimde gördüğünüz şema, 96 sayısının tüm doğal çarpanlarını aynı anda kağıt üzerinde görebileceğiniz bir çözümlemedir. bu çözümlemede çarpma işlemiyle 96 sayısına ulaşabilecek tüm sayılar incelenmiş, ve en küçük çarpanlarına kadar parçalanmıştır.

Bu alıştırma 1 - 100 arasındaki tüm doğal sayılara uygulandığını hesapladığınızda, tek bir çalışmayla tüm sayıları çarpanlarına ayırdığınızı, ve tüm asal sayıları incelediğinizi fark edeceksiniz.

İlköğretim okullarında sınıf öğretmenlerini öğrencilerine bu çalışmayı yaptırması, orta öğretimde tanışılacak denklem kurma ve bilinmeyen bulma kavramlarının çok daha hızlı ve isabetli anlaşılmasını sağlayacaktır.

Lise seviyesinde 9. ve 10. sınıfta yapılabilecek bu uygulama, ilköğretimden eksik işlem bilgisiyle gelmiş öğrencilerin ders başarısını önemli ölçüde yükseltecektir.

"4 İşlem yeteneğini geliştirmek"

Ders anlatmaya başladığım ilk yıllarda lise öğrencileriyle çalışma imkanım pek olmazdı. Liseden yeni mezun olmuş bir üniversite öğrencisine ailelerin güvenmesi, ve anlatacağı dersin karşılığında para ödemesi kulağa çok da mantıklı gelmiyor doğrusu. Bu ve benzeri birkaç sebepten dolayı, o yıllarda ilköğretim öğrencileriyle çalışma imkanım daha fazla olmuştu. Çeşitli sebeplerle ailelerinin zaman ayıramadığı, ya da ebeveynleriyle ders çalışma alışkanlığı kazanmamış çocuklarla uzun zaman geçirdim. Onların derslerinde ve hayatlarındaki eksiklerini inceleme imkanım oldu. İncelemelerim sonucunda çeşitli çıkarımlarda bulundum, ve çözüm önerileri ürettim. Sizlerle bu sorunları ve ürettiğim çözüm tekniklerini paylaşacağım.

14 Şubat 2013 Perşembe

Yolun başında


Nereden başlayacağımı bilemiyorum. Üniversiteye girdiğim yıl verdiğim ucuz özel derslerden mi bahsetsem, yoksa bölme işlemi yapmayı bilmeden 6. sınıfa gelmiş bir öğrenciye anlatmaya çalıştığım "Hız" kavramından mı? Belki eğitim psikolojisi hakkında fazla bir bilgim yok. Hatta öğretmenlik yapabilecek resmi ve akademik yeterliliklere de sahip değilim. Ama bildiğim bir şey var ki, ortada bir sorun varsa, incelenmeyi, çözümlenmeyi ve çözülmeyi hak eder.

Fizik dersi, Türkiye'de, lise seviyesinde anlatılması ve anlaşılması en zor derstir. Bunun elbette çeşitli sebepleri var. İlerleyen paylaşımlarımda bu sebepleri ve çözümleri ayrıntılı bir biçimde sunacağım. Fakat en temel sorun, diğer tüm dersler gibi Fizik dersinin de, öğretmen olmayı hiç düşünmemiş, şans eseri ya da zorunluklar sonucu öğretmen olmuş, eğitim ve öğretim tekniklerini uygulayamayan, sabırsız kişiler tarafından anlatılmaya çalışılmasıdır. Gelişmekte olan bir toplum için, belki de en önemli meslek olan öğretmenliğin, bu kadar yavan hale getirilmesi ve bayağılaştırılması, yalnızca Fizik dersi için değil, diğer tüm branşların öğretimi konusunda da verimliliği düşürmekte, başarılı öğrencileri ezbere, başarısızları ise anlamamaya bağlı olarak reddetmeye itmektedir.

Bu blogda ağırlıklı olarak MEB müfredatına uygun olarak Lise seviyesinde Fizik dersinin öğrenimi ve öğretimi konularındaki fikirlerimi açıklayacağım. Kullandığım teknikleri ve şemaları görseller aracılığıyla sizlerle paylaşıp, hem öğrencileri, hem de öğretmenleri geliştirecek bazı ürünler ortaya koyacağım. Takip eden tüm öğrencilere ve öğretmenlere teşekkür ederim.

Yorumlarınız ve önerileriniz için : fizikdersim@gmail.com